3 saker du vill renovera till din stuga

Utedusch, utekök eller separett? Du kan både installera dessa och renovera själv eller anlita en bra hantverkare. För många köpare är det till exempel avgörande att sommarstugan har ett okej toalettsystem, inte ett utedass. Ska du sälja din sommarstuga kan dessa tre saker öka värdet på ditt fritidshus, men har du inte guld i sikte är väl lyxen och bekvämligheten själv skäl nog att skaffa dessa? 

Alla förknippar inte semestern med arbete på sommarstugan, däremot förknippar nog många semestern med att just få njuta av den. Vill man inte fixa dessa saker själv rekommenderar vi att man jämför hantverkare stockholm för att skilja på vilka som har den bästa offerten och bäst omdömen.

Renoveringarna din sommarstuga skriker efter

Ja, det ökar värdet om din sommarstuga har bra läge. Man brukar säga att det finns en timmes radie från Stockholm där stugorna automatiskt blir mycket dyra. Folk vill att stugan ska finnas någorlunda nära till hands. Dock är inte alla likna kräsna utan väljer kanske en lite längre resa för det där extra magiska stuglivet, nära någon insjö eller kanske intill en lummig och vacker skog. Skulle dessutom stugan ha ett utekök, en utedusch och en separett istället för att traditionellt dass är nog många med på att få åka lite längre för att komma dit.

Många föreställer sig gärna att folk är ute efter en riktig torparkänsla när det kommer till sommartsugan. Kanske är det själva det lummiga, röda huset vi suktar efter, men själva bekvämligheten är oss desto mer kär. Ett utedass är till exempel mycket impopulärt hos svenskarna. Ett exempel som får bevisa detta är det ögonfallande och vackra missionshuset som var på klicktoppen på Hemnet. 8,5 meter högt i tak i den gamla kyrkbyggnaden som har en drömliknande interiör och exteriör. Förutom utedasset, som dessutom har dubbelholk för de ”socialt lagda”.

Inspiration till renovering

Aftonbladet listar några riktigt tjusiga uteduschar som man både kan installera själv, eller ta hjälp av en hantverkare för en hyfsat billig peng. En utedusch passar bra både om du har närheten till en badplats men också för den som inte har den fördelen med sitt boende. Du kan välja att göra det till en öppen dusch om du inte har så många grannar – eller kanske låta ett enkelt men lummigt syrénbuskage vara din vägg. Det finns också stiliga varianter i bambu eller annat trä, kanske något du även kan låta klätterväxterna slingra sig på?

I Expressen kan du låta dig inspireras av mer eller mindre spartanska sätt att installera ett utekök. Det behöver inte bli särskilt komplicerat! En bra idé är att odla rikligt med kryddväxter intill uteköket. Basilika, rosmarin, timjan och mynta. Antingen kan man välja att dra vatten och el till uteköket och då behöver man en fackman. Eller så kan man välja att göra det mycket enkelt för sig och installera någon form av egensnickrad grill, en enklare bänk man kan fynda till dig på blocket och kanske någon enklare murning.