Rengöring av parkettgolv

Att rengöra golv

Rengöring av parkettgolvGolv måste regelbundet rengöras för att hålla länge. Samtidigt är många golvmaterial känsliga för fel rengöringsmedel. Därför är det viktigt att veta vilken rengöring som är lämplig för vilket golvmaterial.

Det sägs ofta att naturmaterial åldras vackert. Det stämmer, men för det mesta krävs det också att man tar hand om materialet på rätt sätt. Både träfönster och trägolv kan hålla i flera decennier, men då krävs det rätt skötsel. Trägolv finns i många olika träslag, med olika hårdhet, men en sak som de alla har gemensamt är att de reagerar på fukt, även om hårda träslag är mindre känsliga än mjuka. Moderna trägolv har behandlade ytskikt, vilket gör att de inte behöver skuras som äldre plankgolv. Idag räcker det med att dammsuga golvet, och sedan torkas med en väl urvriden trasa eller golvmopp.

Plast, linoleum och övriga material

Plast- och linoleummattor är mer förlåtande än trägolv när det kommer till rengöring och underhåll, men de behöver trots det lite kärlek ibland. Att dammsuga regelbundet, och sedan torka med golvmopp, är en bra början. Precis som trägolv är även plastmattor känsliga för vatten, vilket är något att tänka på när man ska välja golv till kök och våtutrymmen.

De flesta plastmattor har en speciell ytbehandling som skyddar mot fläckar, men om en fläck tar sig ned under ytan kan den vara nära nog omöjlig att få bort. I värsta fall kan man tvingas använda oxalsyrelösning eller lacknafta för att få bort fläcken. Som på så många andra områden gäller att ju tidigare man tar sig an fläcken, desto större chans har man att få bort den.

Det stora felet som många gör är att de använder för mycket vatten när de rengör golven. För det mesta räcker det med torrtvätt, eller en lätt fuktad trasa, säger Svenska golvrådets ordförande till Sydsvenskan. Fler råd kring rengöring av golv finns att läsa här.