Byt till tåliga fönster

Att byta ut gamla fönster på sin fastighet är ofta en bra investering. Men det finns dock vissa bygglovsregler för fönster som kan vara bra att ha koll på för att slippa böter efter fönsterbytet.

Fönsterbytet bör göras med eftertanke, eftersom alla fönster har olika funktioner. Det handlar om att hitta något som man gillar, av bra kvalitét, något som är prisvärt men också passar husets stil.

PVC-fönster vs traditionella fönster

På senare år har PVC fönster kommit att utmana de traditionella fönster. För att veta vilket typ av fönster man ska ha till sitt hus så är det bra att veta skillnaden på PVC fönster och fönster av äldre modell. Det som skiljer dessa åt är relativt enkelt. PVC-fönster, som finns att köra hos exempelvis Drutex, är i princip underhållsfria, och billigare än traditionella fönster. Du slipper måla om och slipa och PVC-fönster dessutom tåligare mot väder och vind, skriver byggahus.se. Men det finns ett problem med denna typ av modernt utvecklade fönster, och det är att de idag inte alltid passar in på äldre byggnader, och därför är det vissa som väljer bort PVC-fönster. Har man däremot en bostad som skulle kunna passa med fönster av PVC-variant är det bara att tuta och köra – det kommer vara värt det i längden och man får både tid och pengar över till annat.

Att tänka på när du ska välja

Bra att tänka på innan du väljer fönster är om du vill ha utåtgående eller inåtgående fönster på ditt hus. Skillnaden mellan dessa är att utåtgående fönster gör det enklare att vädra, medans inåtgående fönster är lättare att tvätta då de öppnas inåt, skriver Vi i Villa på sin hemsida. Du behöver även tänka på vilken budget du har, vilka funktioner som är viktigast och om du har några krav på fönsternas livslängd. Glöm inte heller bort att det alltid är bra att kolla med kommunen du bor i om det behövs bygglov innan du byter fönster. Det är oftast inte bygglov på att byta fönster, men om du däremot byter fönster till en typ som inte passar med omgivningen eller huset, så kan du krävas på skadestånd om du inte har tillstånd. Detta hände i Helsingborg, där ett lägenhetshus byggts om utan bygglov. Notan på det blev hela 105 000 kronor, skriver HD.