En fin fasad och bra dörr

När man helrenoverar hemma eller helt enkelt rustar upp fasaden är det bra att tänka på en del saker. Det handlar om att välja material som både isolerar bra, ser snyggt ut samtidigt som de är prisvärda.

 

Ska du byta fasad hemma? Eller renovera existerade yttermaterial på huset? Det finns många olika typer av fasad att välja på, men valet utgår ganska mycket från husets egen karaktär och originalutseende. Sedan gäller det att även ytterdörren passar bra med resten av huset, samt givetvis att denna är säker och svårt att göra inbrott på – som med en dörr från http://prodoor.se/.

 

Karaktären på huset kan bestämma

 

Vi i villa ges flera tips på hur du får riktigt fin fasad. Det är inte bara viktigt att tänka på hur det ser ut, dessutom handlar det om att fasadmaterialet ska passa husets karaktär likväl som det kan vara både ekologiskt, monteringsfärdigt och modernt. Det allra vanligaste i Sverige är röda fasader, därefter kommer gult. Fasad och tak är båda viktiga, yttre klimatskydd på huset, det är alltså bra att tänka lite extra kring detta när det är dags för renoveringen eller upputsning. En bra sak att veta är till exempel att trähus regelbundet måste målas om, medan ett hus med fasad i betong till skillnad från ett i trä, i princip är fritt från underhållning. Sedan tycker nog många att trä är vackrare, men det är inte vackert om det inte underhålls.

 

Se till att fasaden passar in i kulturlandskapet

 

Se även över omgivningen, är huset i ett område med bara korsvirkeshus och även ditt hus har en sådan karaktär så är det viktigt att bibehålla kulturlandskapet. Liksom timmerhus med timmerhus. Fasadbyte kräver dessutom nästan alltid ett bygglov, se till att du får ett sådant innan du sätter igång och gör något. Annars kan du få göra om allt. Det finns lite olika sorters fasader på våra hus, några av dessa är bland andra:

 

  • Träfasad, som är väldigt vanligt i Sverige och är relativt billigt
  • Putsfasad, som har en livslängd på ca 50 år
  • Tegelhus, enormt lättskött och hållbart samt håller länge
  • Fibercement, väderbeständigt, brandsäkert och fukttåligt samt underhållsfritt
  • Plåt, tåligt material som dock kan rosta med åren
  • Sten och betong, outslitligt men dyrt och tungt med sten, energisnålt och underhållsfritt med betong
  • Plastfasad, lång livslängd men inte särskilt vackert på nära håll
  • Eternit, vanligt förr men nästan helt borta nu

 

En fasad som inte var så lyckad går det att läsa om i en artikel på Smålandsposten. Det är nämligen fukt i putsen som gör att det luktar illa gör de boende. Nu ska denna bytas ut, men det kostar närmare en miljon kronor. Fasaden är från 1976 så den har några år på nacken, närmare 40 år. Sedan kan fasader ibland lossna, som det går att läsa om i Sydsvenskan, men det händer inte särskilt ofta, som tur är. Murbruk och stenar ramlade ner på gatan och en kvinna fick nästan en stor sten i huvudet, men ingen skadades tack och lov. Hela gatan stängdes dock av innan det hela var fixat igen.