Få fräsch luft hemma med ozon

Visst finns det en rad olika husmorsknep för att ta bort dålig lukt i hemmet, men funkar dessa verkligen? Om de gör det så är resultatet bara tillfälligt, men det finns ett sätt att få bukt med dålig lukt permanent – och det är med hjälp av aktivt ozon.

Känner du en dålig lukt hemma? Kanske luktar det unket, instängt och illa. Visst finns en massa husmorsknep att ta del av lite varstans, men dessa tips ger oftast bara tillfälliga lösningar eller bara maskerar lukten utan att bekämpa dess källa. Men det finns en lösning som faktiskt eliminerar lukten och dess orsak helt och det är ozon, vilket även finns som en smart portabel luftrenare att köpa. Såhär skriver företaget som tagit fram produkten:

”Ozoneair gör snabbt rent hus – utan kvarvarande gifter eller kemikalier” läs mer hos https://ozoneair.se/.

Ozon tar bort mer än bara lukt

Ozon är vad som sprids i luften efter en rejäl regnskur, den där fräscha doften av ett sommarregn beror till exempel just på ozonet som släpps ut och gör luften krispigt ren och klar. Men det är inte bara lukt som ozonet kan få bukt med. Det finns nämligen ett projekt med att ta bort och rena vatten från läkemedelsrester i svenska vatten med ozon i Linköping där man satsar hela 25 miljoner kronor på att renovera upp det befintliga reningsverket Nykvarn genom att bygga ett nytt delsteg som är dedikerat till just detta. Till Sveriges Radio säger Anna Lövsén, som arbetar som affärsområdeschef på Tekniska verken, att man på detta sätt kan bryta ned hela 90 procent av läkemedelsresterna på det här sättet. Detta är landets första anläggning att genomföra detta projekt, i alla fall i en så här stor skala, skriver bland annat Ny Teknik.