Förebygg fuktskador med avfuktare

Oroar du dig för att råka ut för fuktskador i hemmet? Då vill vi tipsa om ett par enkla knep för att förebygga just fuktskador på de platser i hemmet som vanligtvis drabbas.

Om du är orolig för att råka ut för fuktskador i hemmet finns det en hel de grundläggande saker du bör inleda ditt förebyggande arbete med. Först och främst är tipset att införskaffa en bra avfuktare och ställa denna på den plats i hemmet som är mest fuktdrabbad, förslagsvis i badrummet, tvättstugan eller i källare. Sedan finns en hel del vanor som bör ändras. Att torka sin tvätt inomhus till exempel. Inte bara för att du ökar risken för fuktskador när den fuktiga eller rent av våta tvätten torkar, utan även för att din tvätt faktiskt kan orsaka allergier och astma plus att du skapar en god grogrund för mögel att växa i. Experterna rekommenderar därför i stället att man införskaffar antingen torkskåp eller torktumlare, alternativt att man hänger ut tvätten utomhus för att torkas.

Så upptäcker du om du behöver en avfuktare hemma

Det är inte alltid det lättaste att se om man drabbats av fukt hemma, men det finns en del tecken man ska vara vaksam på. Något som till exempel Vi i villa tipsar om är att hålla utkik efter bland annat formförändringar av materialen hemma såsom att material sväller eller krymper och blir deformerade helt enkelt. Du kan även upptäcka fukt av dess doft, en lukt som är unken och något sur. Likaså ska man veta att all fukt inte är synlig, utan kan göra skada utan att synas och därför är tipset att skaffa avfuktare till hemmet innan du faktiskt är i behov av den på riktigt – för alla hem är trots allt fuktiga på ett mer eller mindre skadligt vis.

Nybyggen riskerar fuktskador

Funderar du på att bygga ett nytt hus? Tänk då på att bygga för att minimera fukten. Något som bland annat Dagens Industri varnar för är hur de nya byggtrenderna med gröna tak, markliggande terrasser och lågt lutande tak är rena rama fuktfällorna, vilket innebär att många av de ståtliga nybyggnationerna som ses idag inom kort kan vara fukt- och mögelskadade om några år. Så innan du bygger är det bra att se till att även ta fukt i beaktning och inte bara bygga för att det är snyggt eller trendigt, det ska vara säkert också!