Klimatsmart hemma och borta

Det blir allt mer märkbart i samhället att miljötänk genomsyrar många nya affärsidéer och initiativ. Vad är de senaste nyheterna och hur håller du hemmet miljövänligt egentligen?

 

Det finns en hel del prylar som gör hemmet snällare mot miljön och klimatet. I Metro går det att läsa om vilka elektronikprylar som faktiskt är allra grönast i ett nytt, stort test som Greenpeace genomfört. I testet deltog 18 företag, medan jättar som Apple och Philips vägrade vara med i rankingen. Produkterna som testades bedömdes efter innehåll av bland annat farliga kemikalier, liksom efter sin energieffektivitet och livscykel. Det är de produkter som fått högst sammanlagt betyg i alla kategorier som faktiskt vinner. Viktigt att tänka på när man köper nytt alltså.

 

Miljövänliga sätt att leva på

 

Det finns fler sätt att leva ett mer klimatsmart liv, bland annat genom att använda sig av produkter i köket som är miljövänliga. I DH.se går det nu att läsa om hur forskare är påväg att framställa syntetisk vanilj på ett miljövänligt sätt. Det finns dessutom andra medel som är organiska och som kan ersätta farliga ämnen och kemikalier, Etylacetat är ett organiskt lösningsmedel till exempel, som används allt mer i tryckfärger, lacker och smakämnen.

 

Nu försöker dessutom flyget bli mer miljövänligt, med frityrolja från USA i tanken. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur gammal frityrolja och rester från skogen är alternativ som många flygbolag tittar på när de försöker hitta mer milövänliga flygbränslen. Dock är det så att biobränslet är väldigt dyrt samtidigt som flyget står för omkring 2 procent av de globala utsläppen, medan bilarna och biltrafiken står för betydligt mycket mer. Frityroljan som prövas på bland annat Bromma flygplats är gammal olja från fabriker i Kalifornien, där det skickats från med båt. Det är alltså bara det att biobränslet är dyrare, det brukar vara mellan fyra till nio gånger dyrare än vanligt flygfotogen.