Lägg marksten steg för steg

Att lägga marksten är ett tufft jobb för den med stark rygg, men resultatet blir enastående vackert och du kan göra det själv. Det krävs inte att man är vidare händig och utrymmet för att skapa kreativa ytor begränsas egentligen bara av fantasin. Här följer en liten guide på hur man kan lägga marksten och lite inspirationstips på vad man kan skapa för rum i sin trädgård eller skapa en snyggare utfart som lyfter hela den yttre fasaden.

Du kan enkelt lägga marksten själv om du vill och beroende på omfattningen är det inte ett särskilt tungt jobb. Ska du däremot lägga marksten på din uppfart är det bra om du får hjälp, det arbetet kan bli tungt och kräver att allt går rätt till. Om du ska lägga en enklare stig genom din trädgård eller lägga några cirkulära stenar på en yta i din trädgård för att skapa plats för en staty eller ett utebord kan du göra arbetet själv. När du ska välja sten ska du gå till en återförsäljare som är specialiserad på sten och som har ett brett sortiment. Vi rekommenderar https://www.flisbyab.se/ och de omnämns också i en artikel i Smålands dagblad.

Lägg marksten såhär

  • Gräv ut det du vill klä i marksten, exempelvis en gång eller uteplatsen eller varför inte uteköket. Det räcker med 15 cm. Ska du lägga en garageuppfart är det bra om du dubblar grävningen till ca 30 cm.
  • Se till att få ytan jämn och fin så det inte förekommer oönskade sluttningar.
  • Har du porös eller lerig jord är det bra om du täcker den med en fiberduk.
  • Täck sedan med ett lager sand eller liknande, ca 10-13 cm. Packa ordentligt, gärna om du har tillgång till en vibratorplatta.
  • Lägg ut plattorna med ett par cm mellanrum. Fyll fogarna med fogsand.
  • Sopa bort den överblivna sanden mellan plattorna.

Gäller det stora ytor kan du läsa om ungefär hur mycket det kostar att läga marksten (runt en pool till exempel) här.

Inspiration till marksten

Marksten är en praktisk lösning i nästan alla tänkbara miljöer. Tänk dig en fin passade genom trädgården, kanske en slingrig som går runt ett par rabatter? Ska du inreda ett växthus kan vi varmt rekommendera att lägga en rustik och fin marksten i natursten som skapar den där extra känslan av odling och liv. Vi tycker att man ska prova sig fram i läggningen och se om man kan sätta stenen på ett annorlunda sätt. Varför inte varannan ljus och varannan mörkare? Eller kanske slumpmässigt utsatta mindre stenar för att skapa en mer bohemisk struktur?

Eller varför inte installera en liten oas i trädgården där du kan ställa ut din favoritsolstol och sitta och åtnjuta av vädret och samtidigt sätta fötterna på mjuk och skrovlig tegel? Det finns alla möjligheter att göra det riktigt mysigt så låt inspirationen flöda. Att lägga stenen är inte svårt!