Måla om hemma – inspiration

Tips kring att måla om därhemma, är något som du finner här. Kanske vill du måla om i vardagsrummet, köket eller i hallen? Oavsett som följer här tips kring målning och utrustning som kan vara bra att ha. Här skrivs det också om trendiga färgval som kan inspirera dig till att ge ditt hem en ny look.

Många väljer att göra jobbet själva när det kommer till att måla om därhemma, men det kan faktiskt vara bra att hyra riktigt bra utrustning för att få jobbet bra gjort och därmed göra det enkelt för dig. På https://www.tellomaskin.se/ kan du hyra maskiner för målning.

Identifiera vilken färg väggen har

Är du ska måla om en vägg så har väggen förmodligen redan en färg. Genom att vattentesta den befintliga väggen kan du få reda på vilken färg den är målad med och därigenom välja vilken typ av färg det är lämpligast att måla på nytt med. Om färgen på väggen löses upp av vatten är det förmodligen limfärg, blir väggen mörk av vatten kan det vara kalkfärg, blir ytan knottrig är väggen förmodligen sandfärgsgrängad och om vattnet inte påverkar färgen alls är det latex, oljefärg eller alkyd, skriver dinbyggare.se.

En målad vägg håller sig snygg längre

Ett hett tips när du ska välja färg är att välja en färgtyp som håller länge och håller sig snygg länge. Där är färg ett fördelaktigt val mot tapet, som snabbare blir ful, skriver Expressen i en artikel. Om du får stänk på väggen kan du torka av med en trasa, och det är enkelt att reparera av spricka eller ett borrat hål med lite spackel, slipning och en dutt färg på. Då känns plötsligt väggen som ny igen.

Inspiration för färgval

Vet du inte vilken typ av väggfärg du ska ha? Just nu finns massor av tips och trender på området. I en artikel från Elledecoration ges massor av inspiration för färgval och vad för roligheter du faktiskt kan göra med färg. Där tipsas det bland annat om att du kan måla halva väggen, och om du är riktigt djärv kan du göra detta utan att tejpa en rak linje. Det ger en ruff och modern känsla till rummet. Vill du ha en snygg patina p dina väggar så är kalkfärg superhett. Dess skiftningar blir dessutom bara snyggare och snyggare med tiden. Färg på väggar och vitt golv är ett annat måleritips som tas upp, det ger en häftig känsla till ett rum. Stänkmålning är annat som kan passa den som söker något annorlunda, och varje vägg blir då den andra olik. En annan trend är att måla färgstarkt i block och att vägra vit färg.