När du behöver sanera mögel

Mögelsanering kan behövas om du har större mögelskador hemma, till exempel i källare, vind och krypgrund. Men ibland kan du faktiskt göra dig av med mögel själv, med hjälp av det du har i skafferiet.

 

Har du en jordig skarp lukt hemma någonstans i huset? Det kan vara tecken på att du har mögelskador. På www.waterproof-stockholm.se kan du anlita mögel- och fuktkontroll med åtgärd, slipp sedan möglet helt.

 

Mögel är farligt för hälsan

Mögel är hälsovådligt och kan orsaka allt från huvudvärk och febertoppar till ledvärk, bihåleinflammation och problem med luftrör samt förkylningar. Helt enkelt inte bra alls, dessutom kan symptomen kan ligga kvar länge även efter att du blivit av med möglet. Mögel hemma blir du lättast av med genom att anlita en mögelsanerare, eftersom det kan vara giftigt att komma i kontakt med det själv. I en artikel i Svenska Yle kan du läsa om en kvinna som blev sjuk av att jobba i en arbetsmiljö där mögelsporer fanns i luften. Hon var sjuk i hela tio år, trots att hon inte var kvar i samma miljö.

Få bort mindre mögelangrepp själv

Men om du drabbats av mindre mögelskador i badrum, kök eller källare – ja, då kan du faktiskt sanera själv med lättare huskurer. Med bikarbonat kan du skrubba bort mögel som fastnat på till exempel kakel och i textilier som mattor. Även ättika ett bra medel mot denna farsot som drabbar fuktiga rum och sprider sin distinkta lukt till allt från textilier och väggar. Har du endast ett litet angrepp mögel funkar även citronsyra och grapefruktkärnor. Just det sistnämnda blandar du endast med vatten och sedan sprutar du lösningen på de drabbade områdena för bästa effekt. Torka av med en mjuk trasa och möglet försvinner. De ofarliga resterna som lämnas kvar förhindrar mögel från att fästa sig igen på samma plats. Mer om detta här.