Så renoverar du miljövänligt

Att renovera klimatsmart och miljövänligt behöver varken bli dyrare eller svårare än traditionell renovering. Genom att återanvända material och vara noggrann vid valet av produkter skapar du enkelt det hem du drömmer om.

Med nya tapeter eller ny färg på väggarna förändras snabbt känslan i ditt hem. Om du vill göra en ordentlig uppfräschning gäller det att även renovera golven. Det kan vara lockande att kasta ut golvet och lägga in ett nytt men det leder tyvärr till onödig miljöpåverkan. Undersök istället om golvet går att slipa och lacka om. De flesta trägolv blir som nya efter en omlackering.

Att måla och lacka hållbart

När du ska lacka om golvet och måla om väggarna är första steget att undersöka marknaden för att hitta miljövänliga färger. Gå igenom färgbutikernas sortiment och leta efter miljömärkta produkter. Fråga om hjälp om det är något du är tveksam om och leta reda på en annan affär om du inte hittar miljövänliga produkter i din lokala butik. Tänk på att det går enkelt och snabbt att beställa online och att utbudet på nätet är större än det som går att hitta i ditt närområde. Minst lika viktigt som att välja en bra färg eller lack är att vara noggrann med att ta hand om organiska lösningsmedel som du tvättar penslar och rollers med. Använder du till exempel lacknafta för rengöringen ska du lämna in burken med överbliven vätska till en återvinningsstation som tar emot miljöskadliga ämnen. Ingen vätska får hällas ut i avloppet eftersom det kan orsaka stor skada på naturen.För att underlätta under renoveringsarbetet kan du återanvända vätskan genom att ställa ner penseln i lösningsmedlet när du är klar för dagen och sedan använda den igen nästa dag. Se till att pressa ut överflödig vätska mot burkens sidor för att undvika att lacken eller färgen blir rinnig när du sätter igång igen. När jobbet är klart är det bara att njuta av ditt nya fräscha hem och dessutom kan du känna dig extra stolt över att ha renoverat på ett hållbart sätt!