Tecken på mögel i hemmet

Många gånger kan du läsa om mögel på nätet eller i tidningen och tänka, det händer aldrig mig. Men du kan ha mögel hemma utan att veta om det, här är några exempel på tecken som visar att hemmet är drabbat. 

När du befinner dig i ett hus som har drabbats av mögel bör du sanera illa kvickt. Av mögel kan du nämligen råka ut för fysiska symptom som att dina ögon börjar rinna och du kan känna dig trött och få luftrörsbesvär. Då dessa symtom också visar sig vid förkylning, är det lätt att slå undan alla tankar på att det inte skulle vara en förkylning du har fått. Fortsätter du att ha samma symtom i flera veckor så kan det vara bäst att gå till läkaren för att se om det verkligen är en infektion. När du har fått förkylningen struken på listan över orsaker till dina symtom, kan du fortsätta ditt sökande. Kanske väljer du att googla orsaker till dina symtom, och då kan mögel komma upp som alternativ.

Tydliga tecken på mögel

Det är inte alla gånger som möglet visar sig tydligt i hemmet. Du kanske inte kan se möglet men du kan lukta det eftersom möglet ofta har en väldigt stark lukt. Om du inte känner lukten så kan det bero på att du har blivit “hemmablind” och har vant dig vid den. Skulle du däremot upptäcka små svarta prickar på väggen, finns det stor risk att det kan vara mögel. Du kan alltså ha mögel utan att ha märkt det. För att vara helt säker bör du ringa ett företag som arbetar med mögel.

om företaget hittar det i ditt hus/lägenhet, efter noggrann genomgång. För dig som inte vet vad sanera är, innebär det att man tar bort allt skadat material där möglet sitter. Det innebär i klarspråk att man får riva eventuella väggar och rum som testats positiva för det. Sedan byggs dessa upp igen. Under denna tid kan du inte bo i huset eftersom det dels är en byggarbetsplats och mögel är dåligt för dig. Se därför till att ordna ett tillfälligt boende under den tid som saneringen genomförs.